BIOGRAFENS HISTORIA

I samband med att Lannaskede kommun byggde nytt kommunalhus i Landsbro 1959, byggdes även biografen som hade samma modell som Ceylonbiografen i Nacka och var därför en av de modernaste och bäst tekniskt utrustad. Arkitekt för det hela var Evald Kjellberg.

Det fanns plats för 224 personer i salongen, golvet sluttar så sikten är bra var man än väljer att sitta. Från början drevs biografen av bröderna Axelsson i Nässjö. Gert Ljungkvist, elektriker i Landsbro var maskinist. Man körde film 3 kvällar i veckan, på onsdagar, fredagar och söndagar.

Utrustningen bestod av Ernemann projektorer, för ljud och optik svarade Kino Service i Stockholm. Man kunde visa Normalfilm, Vidfilm, Vista vision och Cinemascope. Som invigningsfilmer den 30 Oktober 1959 visades "Sayonara" och "Mannekäng i rött".


År 2012 genomgick biografen en ombyggnad av den tekniska utrustningen genom att man byter ut en av maskinerna i som funnits på plats sedan 1959 mot en ny digital Barco maskin. Nu har man möjlighet att visa digitalfilm i formaten Vidfilm och Cinemascope maskinen är redo för den nya tekniken 3D. Man har i dag möjlighet till att använda spelkonsoler, DVD spelare och koppla upp sig med sattelitmottagare för att visa olika slag av evenemang såsom hockey matcher visa olika former av konserter.


År 2016 Kommer vi att genomföra en ljud uppdatering i form av att det blir digitalt ljud i biografen, vi kommer också att uppdatera med hörselslinga för hörselnedsättning. Så alla med hörhjälpmedel kommer att få en riktigt bra ljudåtergivning. Detta kommer att ske under våren -2016, vi kommer inte att stanna upp för denna komplettering av ljud utan kommer att fortsätta som inget hade hänt. Vi hoppas att alla besökare har överinseende med ombyggnaden av ljud monteringen. I skrivande stund så har föreningen dragit och gjort hörselslingan färdig, samt monterat all kabelstege färdigt för högtalare kabel. Under vecka: 9 kommer det att ske kabeldragning av högtalarkabel till det nya systemet. Vi skall till slut ha avverkat 1000 mtr kabel till det nya ljudet.

Under v: 15 kommer den nya filmduken att anlända till biografen, och den skall tillsammans med övrig ljudanläggning monteras upp så fort de nya högtalarna har anlänt. Men den gamla filmduken som hängt med ett antal år skall monteras ned.


V. 19 Så kom den nya filmduken upp några veckor försenat, men bättre sent än aldrig. Vi har också monterat in alla högtalare till den digitala ljudet som finns nu på biografen, där kan vi dags läget visa film som har ljudet 7,1 system. Det har varit ett par hektiska dagar med allt vad montering och installation och sedan intrimning av alla högtalare totalt har det monterats in 14 st surround i salongen 3 st front högtalare och 1 st lågbas. Detta tillsammans med 4 st slutsteg som driver hela denna anläggning. Den totala effekten av ljudet är i dagsläget 2500 watt, så vi skall nog klara av de filmer som kommer i framtiden också.